Notre Dame

Vind 22 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Parijs

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Franse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Parijzenaars feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen Stedentrips zorgt ervoor dat je voorbereid begint aan je stedentrip Parijs met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Frankrijk geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Brandweer: 18
Politie: 17
Ambulance: 15

Bijzonderhedenomhoog

In Frankrijk geldt er een algeheel rookverbod voor werkplaatsen, ziekenhuizen, scholen, openbaar vervoer, overdekte publieke ruimtes, hotels, restaurants, bars, tabakswinkels, casino's en discotheken.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag  
Pasen
Dag van de Arbeid
Bevrijdingsdag Tweede Wereldoorlog
Hemelvaart
Pinksteren (zondag en maandag)
Nationale Feestdag
Maria-Hemelvaart
Allerheiligen
Dag van de Wapenstilstand (1918)
Kerstmis

Musea en monumenten zijn gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december. De meeste winkels sluiten hun deuren op bovenstaande feestdagen, al vormen de winkels aan de Champs Elysées, Marais en vaak ook de warenhuizen, hierop een uitzondering.

Klimaatomhoog

Als één van de grootste Europese landen, heeft Frankrijk te maken met 3 verschillende klimaatsoorten. Van een vochtig zeeklimaat in het noorden, tot een Middellands-zeeklimaat in het zuiden. Parijs heeft te maken met de milde vorm van het semi-landklimaat. Kenmerkend voor het semi-landklimaat zijn de strenge winters, al zijn deze tegenwoordig lang zo streng niet meer. De zomers zijn vaak iets warmer dan in Nederland.

Openingstijdenomhoog

Het grootste gedeelte van de winkels in Parijs is geopend van maandag t/m zaterdag van 09:00 - 19:00. Net als in Nederland heeft Parijs op donderdag koopavond en zijn de winkels tot 21:00 geopend. Winkels openen alleen rond de feestdagen en tijdens de uitverkoop hun deuren op zondag. Onvermoeibare shoppers kunnen hun lol op rond de Marais en Champs-Elysées. Hier zijn de winkels 365 dagen per jaar geopend, en soms zelfs tot middernacht.

Houd er rekening mee dat musea hun deuren op maandag of dinsdag sluiten.

Tijdzoneomhoog

GMT +1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT +2. In Parijs is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In Frankrijk wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in Frankrijk nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden.

Leuk om te weten: Op de eerste zondag van de maand zijn de musea gratis toegankelijk. Kinderen onder de 18 jaar komen bijna alle musea en bezienswaardigheden gratis binnen!

Vervoer

In het centrum

In de stad

Voor wie van plan is veel met het openbaar vervoer te reizen en veel van de stad wil zien, is de Paris Visite Pass de ideale uitkomst. Deze pas is geldig voor 1, 2, 3 of 5 dagen in de zones 1 - 3 of 1 - 5. Met de Paris Visite Pass kun je zo vaak als je wilt vrij reizen op de dag(en) dat je de pas gebruikt. Je kunt gebruikmaken van alle metrolijnen, de RER lijnen (RATP en SNCF), Transilien SNCF, de buslijnen van het Île-de-France (RATP en OPTILE) (m.u.v. de lijnen van Jetbus, Allobus Roissy CDG, de toeristische routes en Air France), de lijn Orlyval (van Orly naar de RER B) en de kabelbaan van Montmartre. Wil je naar Disneyland Resort Parijs, Chateau de Versailles, Charles de Gaulle of de luchthaven Orly? Schaf dan een pas voor de zones 1 - 5 aan! De Paris Visite Pass kun je voor vertrek al reserveren.

Auto

Per auto

Frankrijk heeft een zeer goed ontwikkeld wegennet: ongeveer een miljoen kilometer, waarvan bijna 8.000 kilometer snelwegen (meestal tolwegen). De autorit Amsterdam-Parijs is ruim 500 kilometer en zal rond de 5 uur in beslag nemen.

Eenmaal in Parijs aangekomen is het verstandig om de auto te parkeren en deze daar gewoon te laten staan. De Parijse straten zijn namelijk volop gevuld met langzaam rijdend verkeer en parkeren blijft een uitdaging. De hele stad is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer en dit wordt dan ook aangeraden.

Reis je met de auto en wil je zekerheid over een parkeerplaats? Reserveer dan nu vooraf uw parkeergarage tegen aantrekkelijke prijzen.

thalys

Per trein

Thalys reist 11 keer per dag rechtstreeks naar Parijs. Thalys vertrekt vanaf Amsterdam Centraal en rijdt via Schiphol en Rotterdam Centraal naar Antwerpen-Berchem, Brussel-Zuid/Midi en Paris-Nord. Het hele traject tussen Brussel en Parijs wordt met een topsnelheid van 300 km/uur afgelegd. De rit naar Parijs duurt hierdoor vanaf Amsterdam slechts 2 uur en 30 minuten. Bij vertrek vanuit Rotterdam gaat daar nog eens een heel uur vanaf! De Thalys stopt in hartje Parijs.

Vliegtuig

Per vliegtuig

Vliegen is veruit de snelste manier. In iets meer dan een uur vlieg je vanaf Schiphol al naar Parijs. Parijs heeft 2 grote luchthavens. Roissy Charles de Gaulle (CDG) ligt 25 kilometer van het centrum en Orly ligt 15 kilometer van het centrum. De derde luchthaven, Paris Beauvais, wordt grotendeels gebruikt door low-cost airlines.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Eenmaal op de luchthaven aangekomen, zijn er verschillende manieren om in het centrum te komen. Vanaf Charles de Gaulle vertrekt om het kwartier de Roissybus. De rit duurt 45 tot 60 minuten.. De bus stopt bij Opéra. 's Nachts rijden er elk half uur nachtbussen voor Place du Châtelet, 90 rue de Rivoli. De goedkoopste en snelste manier (30 minuten reistijd) blijft de RER lijn B richting Gare du Nord. Deze rijdt vanaf circa 5 uur 's ochtends tot 12 uur 's avonds. Vanaf Gare du Nord is met de metro heel Parijs eenvoudig te bereiken.

Wijken

Bastille

Bastille

La Bastille is onder meer bekend vanwege Place de Bastille en Bastille Opéra, maar dit gebied heeft ook veel te bieden voor een trendy publiek. In de avonduren is het bijzonder levendig in de cafeetjes rondom Oberkampf, Rue deLappe, Rue du Faubourg St. Antoine. Echt een aanrader!

Gare du Nord

Gare du Nord

Twee grote treinstations zijn hier te vinden: Gare de l’Est en het Gare du Nord (aankomst Thalys). De cafe’s en restaurants langs het Canal Saint-Martin zijn erg in trek bij toeristen maar ook bij de Parijzenaren is dit stuk erg populair. Minder bekend dan de beroemde Seine maar zeker net zo leuk!

Ile de la Cite

Île de la Cité

Dit is het geografische centrum van Parijs en een paradijs voor toeristen. Je kunt dit gedeelte niet overslaan, hier zijn de bekendste hotspots van de stad te vinden. Hier vind je o.a. het Louvre met de wereldberoemde Mona Lisa, Hotel de Ville en Le Palais Royal. Het Forum des Halles is ideaal om te winkelen en het Plaçe Vendôme heeft talloze designerwinkels. De oudste brug van Parijs is hier ook te vinden, de Pont Neuf.

Invalides

Invalides

Deze wijk beschikt over de meest belangrijke bezienswaardigheid van Parijs: de Eiffeltoren. Vanaf deze toren heb je werkelijk een prachtig uitzicht over de gehele stad. Het Musee d’Orsay is ook zeker een bezoek waard met o.a. werken van Lautrec en Van Gogh. Ook de Champs Elysées is hier te vinden. Misschien wel de mooiste en levendigste boulevard van Europa met winkels en restaurant en de bekende nachtclub Lido. Vooral in de avonduren is het hier erg gezellig!

lemarais1

Le Marais

Le Marais, één van de oudste wijken van Parijs. Het centrum van de Marais is een levendige wijk met trendy bars, aparte winkels en restaurants. De Rue des Rosiers en het Ile St. Louis zijn de karakteristieke gebieden van deze wijk. Het Centre Pompidou met zijn bijzondere architectuur is ook hier gelegen.

Montmartre

Montmartre

Montmartre is een kunstzinnige woonwijk gelegen op de top van een heuvel met een adembenemend uitzicht over Parijs (vooral vanaf de Sacré Coeur). De smalle straatjes naar boven zijn elk uniek, eveneens het Place de Tertre. Dit populaire toeristische plein staat bekend om de schilders. In deze wijk vindt u ook de beroemde Moulin Rouge, een geweldige avond uit!

Montparnasse

Montparnasse

Van oudsher bekend om haar levendige cafés en restaurants rond de Blvd. Montparnasse. Place Denfert-Rochereau is ook bekend om de gezellige drukte! Maar nu is de wijk vooral bekend door bezienswaardigheden als de toren van Montparnasse, het Gare Montparnasse en het mooie Parc Montsouris. Wilt u eens iets anders zien, breng dan een bezoek aan de catacomben van Parijs (een serie van onderaardse gangen).

Opera

Opera

Een leuke wijk met het bekende warenhuis Galeries Lafayette. Dit warenhuis biedt u maar liefst 10 verdiepingen winkelplezier, maar ook het luxe warenhuis Printemps is zeer de moeite waard. Of breng een bezoek aan de zaterdagse buitenmarkt op Boulevard de Clichy. Diverse operahuizen zijn gelegen in dit populaire gebied, zoals het Opéra Garnier gebouwd in Beaux-Arts stijl.

Quartier-latin

Quartier Latin

Quartier Latin dankt zijn naam aan de Latijns sprekende studenten die studeerden aan de Sorbonne universiteit. De wijk heeft de sfeer van een klein dorp en wordt voornamelijk bewoond door kunstenaars en studenten. De rue Mouffetard is een gezellige straat met leuke winkels (veel kunst), internationale restaurants en barretjes. Langs Quai de Montebello vind je stalletjes met oude prenten en snuisterijen.

St Germain de Pres

St Germain des Pres

St.-Germain-des-Prés is een chique en gezellige kunstenaarswijk aan de linkeroever van de Seine. Hier vind je veel cafés, restaurants, antiekzaken, galeries en wanneer je een goed gevulde portemonnee hebt en op zoek naar de laatste mode, ben je in dit gedeelte van Parijs op het juiste adres.